Pilaw z pulpecikami i pieczonymi pomidorkami Niedzielne Mielenie odc.9

Dzisiejsze mielenie to wspomnienie, jeszcze sprzed wyjazdu na urlop. Pyszny ryż, wspaniałe kuleczki mięsne i smakowite pieczone pomidorki. Pomysł podpatrzony w Moich Smakach Życia, zmodyfikowany. U nas zniknęły w mgnieniu oka!


250 g pomidorków koktajlowych
kilka gałązek tymianku
2 łyżki oliwy
pulpeciki:
500 g mielonej wołowiny ( w oryginale indyk)
1/2 świezej kajzerki
pieprz i sól do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
pilaw:
200 g ryżu basmati
1 cebula
2 duże pomidory
skórka otarta z cytryny
2 łyżki oliwy
500 ml bulionu warzywnego
kilka gałązek tymianku
só, pieprz do smaku
natka pietruszki do przybrania

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, dodajemy tymianek, sól i polewamy oliwą, mieszamy i rozkładamy w jednej warstwie. Pieczemy w 200 st.C ok 20 minut.
Bułkę na pulpeciki rozdrabniamy malakserem i wkładamy do miski razem z mięsem mielonym, natką i przyprawami. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
Z mięsnej masy formujemy kulki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na tłuszczu, na złoto, na patelni. Odstawiamy.
Ryż płuczemy, cebulę siekamy, pomidory sparzamy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Wrzucamy ryż, tymiankowe listki, skórkę z cytryny i pokrojone pomidory. Smażymy minutę i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok 30 minut aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Pod koniec gotowania do ryżu wkładamy pulpeciki i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Przed podaniem mieszamy z natka i pieczonymi pomidorkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty