Ciasto marchewkowe z kokosem i whiskey czyli poWeekendowe Łakocie odc.40

Po piątkowym maratonie z Synciem, umordowaniu w  upalnych autobusach i w szpitalu na badaniach, nie miałam na nic siły. Na szczęście troszkę zregenerowałam się u Psiapsiółki i jak wróciłam do domu postanowiłam ugotować pyszny szkocki krupnik oraz upiec coś do po łasowania. Już od dawna przymierzałam się do Marchewkowca znalezionego w KuchniAgaty. To ciasto wyjątkowo pachnące i bogate w smaku. Oprócz cynamonu i goździków znajdziecie w nim kokos, migdały oraz aromat whiskey.  
Przyznam, że ostatni kawałek zjedliśmy w sobotnie południe bo było to pyszne i wyjątkowe ciacho (stąd też mizerne zdjęcie bo nie było kiedy o co fotografować :)!


Ciasto marchewkowe z kokosem i whiskey

mąka pszenna - 1,5 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
goździki - 1/2 łyżeczki (mielone)
sól - 1/2 łyżeczki
marchew - 4-5 średnich szt
wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
cukier brązowy - 1/2 szklanki
cukier - 1/3 szklanki
oliwa - 1/2 szklanki
jajko - 2 szt
whiskey - 3 łyżki
migdały - 1/3 szklanki, krojone

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, solą, cynamonem i goździkami.
Marchewki obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki, łączymy z kokosem i migdałami.
W dużej misce oba rodzaje cukru mieszamy z oliwą, jajkami i whiskey. Do masy dodajemy stopniowo (w 3 partiach) mąkę oraz marchew, mieszając po każdej partii dodanych składników. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Po tym czasie przekładamy do foremki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy ok. 45 minut i studzimy na kratce.

Komentarze

  1. Zatem to młody był w piątek na tapecie.jak poszło,kiedy wyniki?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. JA w łikend też się zaprzyjaźniłam z whiskey, tylko nie w cieście :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty