Budyniowy placek z truskawkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.50

U mnie znowu opóźnienie.Wirus dosięgnął także mnie więc wczorajszy dzień spędziłam w łóżku, w towarzystwie miski. 
Dzisiaj, jako że czuję się zdecydowanie lepiej założyłam nowe szarawary w paseczki, umalowałam oko i postanowiłam Wam przedstawić łakoć niebywale smaczny i wyjątkowo domowy. 
Niedawno znalazłam bowiem na blogu Bernika Mój kulinarny Pamiętnik przepis na proste i szybkie ciasto, i upiekłam je w poniedziałek. Okazało się niezbyt słodkim, nietrudnym w wykonaniu domowym hitem :) wszystkim smakowało.



Budyniowy placek z truskawkami

ciasto:

300 g mąki
100 g bardzo zimnego masła
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nałożenie:
2 budynie waniliowe (plus cukier jeśli go w nich nie ma)
3/4 l mleka
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
truskawki
cukier puder

Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Zimne masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki, miksujemy na małych obrotach albo razem zagniatamy.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
2/3 ciasta rozwałkowujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy ciasto.
Truskawki kroimy na plasterki., lub jeśli sa małe zostawiamy w całości.
Z mleka odlewamy 1/2 szklanki, mieszamy z budyniami (i cukrem jeśli go brak).
Resztę mleka zagotowujemy w garnku. Mleko z budyniami wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu wg przepisu na opakowaniu, by masa zgęstniała.
Lekko przestudzony budyń wylewamy na ciasto. Na wierzchu ułkładamy pokrojone truskawki. Na truskawki ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Ciasto wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Pieczemy aż kruszonka ładnie się zarumieni. Gotowe wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem (lub nie :)


Komentarze

  1. Ale pysznie wygląda :-) poproszę kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda wspaniale :)
    Szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja mam alergię i też tylko zakatarzona chodzę :) ciasto super! buziak :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo zdrowia! Jestem noga w kwestii pieczenia ciast, ale ten przepis brzmi łatwo, a efekt wygląda smakowicie. Zapisałam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty