Knekkebrød, wieloziarnisty chlebek norweski z Czerwcowej Piekarni
Czerwcowa piekarnia. Dawno nie piekłam z innymi Piekarkami ale w tym miesiącu udało mi się. Dzięki Ci Amber :)
Wypiek to nietrudny, dość nietypowy, wilgotny i chrupiący jednocześnie, rodem z Norwegii :) bardzo smaczny i ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.
Mój ulubiony zestaw do tych chlebków to masło orzechowe, biały ser i miód.
Wypiek to nietrudny, dość nietypowy, wilgotny i chrupiący jednocześnie, rodem z Norwegii :) bardzo smaczny i ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.
Mój ulubiony zestaw do tych chlebków to masło orzechowe, biały ser i miód.
Knekkebrød
200 ml otrębów pszennych
200 ml płatków owsianych
200 ml pestek dyni
200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
200 ml ziaren słonecznika
100 ml siemienia lnianego
100 ml ziaren sezamu
2 łyżeczki soli
700 ml wody
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do piekarnika do nagrzanego 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje. U mnie był problem z odklejeniem od papieru ale zeskrobałam, uklepałam i dopiekłam do góry nogami jeszcze kilka minut.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
A oto lista tych piekących w Czerwcowej Piekarni :)
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Masło orzechowe! Toż to idealny dodatek :)
OdpowiedzUsuńFajnie Wiewiórko, że znów upiekłaś z nami. :)
Fajnie, że udało Ci się dołączyć do tej czerwcowej, chrupiącej piekarni:)
OdpowiedzUsuńJeszcze kilka wpisów o słodkich dodatkach to tego chleba i dam się przekonać;))
Fajnie upieczony! Dobrze że udało Ci się dołączyć :)
OdpowiedzUsuńświetne chętnie wypróbuje przepis:)
OdpowiedzUsuńWiewiórko,
OdpowiedzUsuńu Ciebie też pyszne chrupanie!
I masło orzechowe to idealna kompozycja.
Dziekuję za czerwcowe pieczenie!
Twój wypiek wygląda bardzo naturalnie ,bez zbędnych dodatków jest przekonujący. Fajnie jest razem doświadczać nowego.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA z miodem jeszcze nie próbowałam. Ale to już z następnej porcji, ta zjedzona:-) Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam! Ela
OdpowiedzUsuńSmaczny ten chlebek, z tym,że u mnie też piekłam trochę dłużej, to kwestia piekarnika, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńChleb piekny i zdrowy, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńChlebek cudowny:- ) Ciekawe dlaczego sie przykleił do papieru? Mój nie. Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować z masłem orzechowym !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Słysząc o problemach z odklejaniem - na naszym forum u Amber, postanowiłam papier wysmarować olejem - chlebek wcale się nie przykleił, polecam tę metodę. Padłam na widok Twoich kształtnych kromeczek i tej cudnej, brązowej miseczki!
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie .Dodałam już Ciebie do listy..przepraszam,..nie wiem czemu tak wyszło..pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa również musiałem trochę „powalczyć” z papierem, ale odbyło to się bez problemu. Dziękuję za wspólne pieczenie i serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie ! Do następnego razu.
OdpowiedzUsuńChlebek idealny !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas :-)
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńTeż miałam nieco problemu z odklejeniem go od papieru, ale było warto.
Pozdrawiam i dziękuję za wspólnie spędzony czas!
Wyglądają jak sezamki:)) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńMy nie łączyliśmy go z innymi dodatkami, został schrupany na samo! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń