Patas Bravas czyli ziemniaczane male co nie co

Planując obiad na niedzielę nie wzięłam po uwagę faktu, że upał miał lać się z nieba, i stojąc przy kuchence plułam sobie w brodę, że wymyśliłam smażone ziemniaki z kotletem, bo pot kapał mi po nosie... na szczęście smak ziemniaków z salsą wynagrodził wszystko! 
Przepis podpatrzyłam na blogu Pistachio.


Patas Bravas
1000 g ziemniaków
180 ml oliwy z oliwek (do smażenia ziemniaków)
salsa:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki pokruszonego suszonego chilli
1 łyżka czerwonego octu winnego
125 ml sosu pomidorowego z poniższego przepisu
sos pomidorowy:
125 ml oliwy z oliwek
225 g pokrojonej w drobną kostkę cebuli
2 posiekane ząbki czosnki
400 g pomidorów (mogą być z puszki)
150 ml wody
3 liście laurowe
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru

Przygotowujemy sos pomidorowy. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Dodajemy cebulę i czosnek. Mieszając co jakiś czas, smażymy na małym ogniu około 10-15 minut. Cebula powinna być miękka i lekko się zrumienić. Dodajemy pomidory, wodę, liście laurowe, sól i cukier.  Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy całość, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut. Sos studzimy, wyjmujemy liście laurowe. Możemy go zmiksować, żeby uzyskać gładką konsystencję.
Przygotowujemy salsę. Na małym ogniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy paprykę w proszku i chilli. Po 2 minutach dodajemy ocet i mieszamy całość. Dolewamy sos pomidorowy i podgrzewamy całość przez 5 minut, solimy do smaku.
Ziemniaki myjemy i kroimy na równe kawałki (około 3-4 cm). Gotujemy je w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Przekładamy je na patelnię z rozgrzaną mocno oliwą i smażymy do chwili, kiedy wierzch będzie zrumieniony, a środek miękki (około 10 minut). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przekładamy na talerz i polewamy wierzch salsą pomidorową. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty