Losos marynowany w cydrze czyli Srodowe Rybki odc.49
Choć nasz domowy jabłkowy tydzień już dobiegł końca nadal kochamy jabłka pod każda postacią! to przecież oczywiste! z tejże przyczyny wykonałam bajecznego łososia będącego kolejnym testem książki "O jabłkach" Liski. Marynata pachnie cudownie, łosoś jest delikatny i smakowity. Powiadam Wam przepis wart wypróbowania!
Łosoś marynowany w cydrze
kawałek łososia ze skórą lub bez, ok 300-400 g
marynata:
250 ml cydru
1/4 szkl. stopionego masła
2 łyżeczki musztardy z dużymi ziarnami gorczycy
2 zmiażdżone ząbki czosnku
listek laurowy
po kilka gałązek rozmarynu i tymianku
posiekana szalotka
sól i pieprz
kawałki cytryny do podania
Składniki marynaty mieszamy w płaskim naczyniu. Rybę myjemy i osuszamy, wkładamy do marynaty, naczynie przykrywamy i wstawiamy na min. 2 h do lodówki.
Po tym czasie rybę wyjmujemy, przekładamy do naczynia do zapiekania.
Pieczemy ok 20 minut w ok 180 st.C.
Podajemy skropiona cytryną, z ryżem lub ziemniakami.
Cydru mi się zachciało .... :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń