Zapiekanka ziemniaczano jablkowa z serem plesniowym

Bardzo pyszna i przeraźliwe sycąca. Na razie to ostatni wypróbowany przepis z "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji i zjedliśmy wszystko na jeden obiad. Wykorzystałam jabłka mieszane tzn deserowe i takie na przetwory.


Zapiekanka ziemniaczano jablkowa z serem pleśniowym

300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 mm plasterki
2 łyżki masła
1/2 średniej cebuli, pokrojone w półtalarki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 jabłko, obrane i pokrojone na plasterki
125 ml śmietany 30%
ok 200 g sera z niebieską pleśnią
sól i pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C, naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Masło rozpuszczamy w rondlu. Wrzucamy cebule i czosnek, lekko solimy i dusimy na małym ogniu by zmiękły ok 3 minut. Dorzucamy ziemniaki, wlewamy śmietanę, mieszamy i dusimy 5 minut.
Po tym czasie dorzucamy jabłko oraz ser pokrojony w kostkę, przyprawiamy, mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy ok 40 minut.


Komentarze

  1. Oj, wszędzie tylko ta śmietana i sery... a takie pyszne danie i nie mogę;(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty