Zupa krem z batatow z fistaszkami czyli Zupowy Wtorek odc.58

Pierwsze koty za płoty. 
Azyl przetworzył batata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami. 
Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.
Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy...


Zupa krem z batatow z fistaszkami

2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 duże słodkie ziemniaki
1 łyżka świeżo starego imbiru
1,2 litra bulionu warzywnego
3 łyżki kremowego masła orzechowego
sól i pieprz
4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych

Masło rozpuszczamy w garnku. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy przez 4 minuty.
Dorzucamy posiekany czosnek, starty imbir i smażymy kolejną minutę.
Wrzucamy obrane i pokrojone w niedużą kostkę bataty. Smażymy kolejne 4 minuty.
Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości ok 30 minut.
Gdy bataty będą miękkie, garnek zdejmujemy z gazu i miksujemy zupę na krem.
Zupę ponownie wstawiamy na gaz i dodajemy masło orzechowe oraz sól i pieprz.  
Orzeszki prażymy na suchej patelni.
Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy orzeszkami.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty