Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze
Pizza. W sobotę nie pojawiła się na naszym stole jak co tydzień ponieważ balowaliśmy w Czemiernikach na Festiwalu Łuczniczym. Było niesamowicie! oprócz możliwości zobaczenia walk rycerskich i pokazów łuczniczych dane nam było posmakować genialnych samosów wege i posłuchać rewelacyjnej muzyki. Stoiska z rękodziełem obfitowały nie tylko w drewniane miecze i tarcze ale również w naczynie czego nie omieszkałam wykorzystać. Znacie Same Suki i Laboratorium Pieśni? jeśli nie musicie nadrobić te zaległości. Same Suki energetyczne bardzo, na dodatek bardzo oryginalne w kwestii tekstów, doboru instrumentów ale i samego wyglądu dziewczyn. Laboratorium to inna bajka ale równie smakowita. Pieśni w rożnych stron świata wyśpiewane przepięknymi głosami dziewczyn. CUDO!
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka
ciasto ulubione pizzowe (u mnie z 500 g mąki)
nałożenie:
150 g bryndzy
3 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurt grecki)
2 kawałki kaszanki
2 cebule
4 ząbki czosnki
pieprz
Ciasto przygotowujemy wg ulubionego przepisu, odstawiamy do wyrośnięcia i przygotowujemy nadzienie. Nagrzewamy piekarnik do 240 st.C.
Bryndzę ucieramy ze śmietaną na gęsta masę.
Cebule obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki.
Z kaszanki usuwamy błonę, następnie kroimy ją na plasterki.
Kiedy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy na placek, układamy go na blasze wysmarowanej oliwą.
Na cieście rozsmarowujemy bryndzę, układamy cebulę z czosnkiem oraz kaszankę.
Pieczemy w nagrzanym piecu ok 12 minut. Przed podaniem kroimy i posypujemy pieprzem.
Ale miało być o pizzy... w niedzielę ledwo żywa po późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie.
Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi...
Połączenie nie jest może zaskakujące ale niebywale smaczne owszem. No i mało pizzowe :)
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka
ciasto ulubione pizzowe (u mnie z 500 g mąki)
nałożenie:
150 g bryndzy
3 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurt grecki)
2 kawałki kaszanki
2 cebule
4 ząbki czosnki
pieprz
Ciasto przygotowujemy wg ulubionego przepisu, odstawiamy do wyrośnięcia i przygotowujemy nadzienie. Nagrzewamy piekarnik do 240 st.C.
Bryndzę ucieramy ze śmietaną na gęsta masę.
Cebule obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki.
Z kaszanki usuwamy błonę, następnie kroimy ją na plasterki.
Kiedy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy na placek, układamy go na blasze wysmarowanej oliwą.
Na cieście rozsmarowujemy bryndzę, układamy cebulę z czosnkiem oraz kaszankę.
Pieczemy w nagrzanym piecu ok 12 minut. Przed podaniem kroimy i posypujemy pieprzem.
A na deser coś tam o wiankach :)
ciekawy pomysł i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńO!Niesamowite!
OdpowiedzUsuńpizza ...hmmm niekoniecznie ,a Suki -zaskoczyłaś fajny zespół ;)
OdpowiedzUsuń