Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63

Bardzo spóźnione bo czas leci jak szalony. Jak to możliwe, że pojutrze Wielkanoc???
Wiosną pachnie dookoła, ptaki śpiewają, listki zielenią się na krzewach. Mnóstwo pracy będę miała w najbliższych miesiącach a tu już trzeba myśleć o wakacjach.... Ehhh! Córcia rusza w tym roku po raz pierwszy na obóz. Już teraz emocji mamy z tego powodu co nie miara!!!

Dzisiejsza propozycja to rewelacyjna przystawka lub lekki obiad, także od święta. 
W sam raz dla miłośników wypieków i ciepłych przekąsek.
Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :)



Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem

ciasto:
20 g drożdży
szczypta cukru
250 ml mleka
500 g mąki pszennej
jajko
sól

farsz:
pęczek koperku, posiekany
mała cebula, drobno pokrojona
po 300 g wędzonego pstrąga (pozbawiamy go skóry i ości) i twarogu, rozdrobnione
cytryna
pieprz
masło i bułka tarta
jajko, rozbełtane do posmarowania


Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy by ruszyły.
Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę by ciasto podwoiło objętość.
Do miski wkładamy rybę, twaróg, koperek, skórkę z cytryny, cebulę i rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką.
Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na prostokąt. Układamy farsz na środku i całość rolujemy jak struclę. Dobrze łączymy ciasto i układamy w blaszce szwem do dołu.
Włączamy piekarnik na 180 st.C. Póki piec się grzeje ciasto rośnie.
Wkładamy kulebiak do piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.


Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty