Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy

Dla tych wszystkich, którzy namiętnie grillują lub szykują przekąski na mecz 
ciekawa propozycja sosowa. 
Połączenie pomidorów, rabarbaru i przypraw sprawia, że z takim sosem nawet zwykła kiełbasa smakuje wybornie!!!
Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak.


Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy

3 łodygi rabarbaru
puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
laska cynamonu
2 liście laurowe
3 zmielone goździki
4 ziela angielskie, zmielone
sól, pieprz, szczypta chili
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki octu winnego

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do naczynia do zapiekania, łączymy z pomidorami, cukrem, octem i przyprawami. Mieszamy i pieczemy około godziny w 180 st.C. Co 20 minut mieszamy. Warzywa powinny się rozpaść. Całość miksujemy/blendujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.

Komentarze

  1. Bardzo fajny pomysł, na pewno skorzystam, bo sosów do grilla nigdy nie za dużo!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty