Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonka czyli poWeekendowe Łakocie odc.129

Wreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :)
Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi.
Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta.


Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką 

ciasto:
550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
240 ml ciepłego mleka
2 jajka
25 g świeżych drożdży
70 g cukru waniliowego
70 g  masła
szczypta soli

po 200 g malin i jeżyn

kruszonka:
60 g mąki pszennej
50 g cukru waniliowego
50 zimnego masła


Do misy miksera kruszymy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki oraz 10 g cukru waniliowego.
Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły.
Rozpuszczamy masło i odstawiamy by przestygło.
Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pozostały cukier, wbijamy 2 jajka.
Zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania wlewamy masło.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Do małej miseczki wsypujemy składniki na kruszonkę i zagniatamy palcami do momentu, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
wykładamy owoce i posypujemy kruszonką.

Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. i pieczemy ciasto ok. 35 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty