Tagine z dyni i ziemniaków z soczewicĄ

Mnóstwo przygotowań ale efekt powalający. Pyszne rozgrzewające danie!!! 
Zainspirował mnie przepis znaleziony w "Ekonomii gastronomii" ale zmieniłam składniki i proporcje.


Tagine z dyni i ziemniaków z soczewica

kilka łyżek oliwy
po 500 g dyni hokkaido i ziemniaków (już po obraniu), pokrojone w kostkę o boku ok 3 cm
3 ząbki czosnku, posiekane
1 czerwona cebula, obrana i posiekana
po 1 czerwonej i żółtej papryce, bez pestek, pokrojona w spora kostkę
2 puszki krojonych pomidorów
60 g suszonych daktyli bez pestek, sparzonych wrzątkiem i posiekanych
20 zielonych oliwek bez pestek
100 ml brązowej soczewicy

przyprawa:
po pół łyżki nasion kuminu i kopru włoskiego
1/4 łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka nasion kolendry
po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Składniki przyprawy umieszczamy na patelni i lekko, spokojnie, podgrzewamy by zaczęły mocno pachnieć, musimy uważać by nie spaliły się. Studzimy je i mielimy.

1/4 przyprawy posypujemy kawałki dyni i obsmażamy je na złoto na patelni, na łyżce oleju.
W drugim rondlu podsmażamy czosnek z cebulą. Po kilku minutach dorzucamy papryki oraz obsmażoną dynię. Podsypujemy 1/4 przypraw, mieszamy i zalewamy pomidorami. Zagotowujemy.
Dusimy na niewielkim ogniu ok. 15 minut.
Soczewice wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
W tym czasie na patelni z łyżką oleju podsmażamy ziemniaki, wcześniej obsypujemy je 1/4 przypraw.
Ziemniaki smażymy do miękkości na niewielkim ogniu, najpierw pod przykryciem później odkryte by się zrumieniły.
Po 15 minutach do rondla wrzucamy daktyle i oliwki, oraz ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy podsypać ostatnią ćwiartką mieszanki przyprawowej.
Gotujemy aż dynia stanie się miękka.
Nakładamy do miseczek, nakładamy po kilka usmażonych ziemniaków i podajemy.



Komentarze

  1. Zamieniam daktyle na rodzynki i wpraszam się na obiad. Pyszny i bardzo jesienny zestaw. Uwielbiam takie potrawy na bazie warzyw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! z rodzynkami też jest pysznie :) zapraszam Panno Malwinno :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty