Ciastka czekoladowe Tartine czyli Słodki Czwartek odc.123

Kocham czekoladę i wszystko co jest czekoladowe. 
Im bardziej wytrawna tym bardziej mi smakuje, i delektuję się każdym kęsem. 
Tak też było z tymi ciasteczkami znalezionymi na blogu Kornik w kuchni 


Ciastka czekoladowe Tartine

200 g czekolady gorzkiej
30 g masła
2 jajka
95 g cukru
45 g mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
gruboziarnista sól do posypania ciastek

Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia.

Cukier i jajka ubijamy kilka minut na wysokich obrotach miksera do powstania puszystej masy.
Cały czas ubijając, wlewamy cienką strużką czekoladę.
Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, chwile ubijamy, do połączenia składników.
Miskę z ciastem wstawiamy do lodówki na 10 minut - po tym czasie wierzch ciasta powinien zastygnąć, a cała masa zgęstnieć.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Na małą łyżeczkę nabieramy ciasto - u mnie to była łyżeczka z dużą górką i przy pomocy drugiej łyżeczki zamoczonej w wodzie wykładamy masę
 na papier, starając się uzyskać najbardziej okrągły kształt ciasta. Wykładamy tak ciastka, zachowując między nimi odstępy
Posypujemy ciastka gruboziarnistą solą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut
 - ciastka czekoladowe powinny spękać na górze, mieć miękki środek i twardawe brzegi.
Zdejmujemy je z blachy i dopiero po 5 minutach, kiedy przestygną, odklejamy od papieru i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty