Czekoladowa gryczanka z truskawkami czyli Niedzielne Sniadanie odc.102
Choć uwielbiam kasze a gryczana w szczególności miałam wątpliwości czy smak gryki nie zdominuje tego jakże zachęcającego śniadania. Okazało się, że wszystkie proporcje są wspaniale wyważone a dzieci orzekły, że tak dobrego śniadania dawno nie jadły!
Przepis pochodzi z najnowszej książki Marty Dymek.
Czekoladowa gryczanka z truskawkami
1/2 szkl niepalonej kaszy gryczanej
3/4 szkl. wody
10 suszonych daktyli
szczypta soli
1/2 szkl. mleka (roślinnego lub zwykłego)
2 łyżki kakao
1 łyżka masła orzechowego
Do rondelka wkładamy dwukrotnie opłukana kaszę, posiekane daktyle, sól oraz wodę i gotujemy pod przykryciem (NIE MIESZAJĄC!) ok 12 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy już bez przykrycia i mieszając co i rusz ok 5 minut.
Ja podałam gryczankę z płatkami migdałowymi i truskawkami i uważam ze to genialne połączenie!
oj kusząco to wszystko razem wygląda :)
OdpowiedzUsuń