Czekoladowa gryczanka z truskawkami czyli Niedzielne Sniadanie odc.102

Choć uwielbiam kasze a gryczana w szczególności miałam wątpliwości czy smak gryki nie zdominuje tego jakże zachęcającego śniadania. Okazało się, że wszystkie proporcje są wspaniale wyważone a dzieci orzekły, że tak dobrego śniadania dawno nie jadły!
Przepis pochodzi z najnowszej książki Marty Dymek.


Czekoladowa gryczanka z truskawkami

1/2 szkl niepalonej kaszy gryczanej
3/4 szkl. wody
10 suszonych daktyli
szczypta soli
1/2 szkl. mleka (roślinnego lub zwykłego)
2 łyżki kakao
1 łyżka masła orzechowego

Do rondelka wkładamy dwukrotnie opłukana kaszę, posiekane daktyle, sól oraz wodę i gotujemy pod przykryciem (NIE MIESZAJĄC!) ok 12 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy już bez przykrycia i mieszając co i rusz ok 5 minut.
Ja podałam gryczankę z płatkami migdałowymi i truskawkami i uważam ze to genialne połączenie!


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty