Makaron z pesto ze świeżych pomidorów, migdałów i czosnku
To jeden z tych szybkich i bez problemowych obiadów, jakim zdarza się gościć na wiewiórczym stole. Makarony kocham niemalże pod każdą postacią, sosy pomidorowe również!
Do przygotowania tego pesto zainspirowała mnie Nigella a dokładnie jej książka "Nigellissima".
Zamieniłam składniki, zmodyfikowałam proporcje i otrzymałam super pyszny,
tak bardzo MÓJ, wegański sos!
Makaron z pesto ze świeżych pomidorów, migdałów i czosnku
500 g makaronu świderki
sól
250 g pomidorów
2 ząbki czosnku
50 g płatków migdałowych
30 g rodzynek
3 suszone pomidory z zalewy
1/4 szkl. oliwy
do podania:
listki bazylii
starty ser (można pominąć)
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W tym czasie w malakserze umieszczamy pomidory, migdały, rodzynki, czosnek oraz oliwę. Miksujemy na pastę ew. podlewając odrobina wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzamy, łączymy z pesto. Nakładamy do miseczek i dekorujemy listkami bazylii i tartym serem typu Bursztyn.
bo dobry makaron nie jest zły :D
OdpowiedzUsuńo tak!
UsuńJak aromatycznie, jak pysznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) faktycznie pachnie i smakuje intensywnie i pysznie!
Usuńkocham makarony!
OdpowiedzUsuńi ja, i ja!
Usuń