Ziemniaki biedaka

Odpoczywam. Po Festiwalu, gdzie mieszkałam w Ogrodzie prawie 3 dób, muszę się zregenerować. 
Obiecałam sobie i Wam, że w tym czasie nadrobię publikowanie postów, może mi się uda :)
Jako pierwsza propozycja pojawia się więc szybki sposób na wege sycące danie z papryki i ziemniaków. 
Jest to przepis z książki "Jedz" Nigela Slatera.
Jest to proste danie dla całej rodziny. Szybkie i łatwe w przygotowaniu,  no i sezon na nie jest idealny!!!


Ziemniaki biedaka

500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych na niezbyt wielkie kawałki)
oliwa do smażenia
po 1 żółtej i czerwonej papryce, umyte i pokrojone w paski
biała cebula, obrana i pokrojona w piórka
łyżka masła
400 ml wywaru warzywnego
sól, pieprz


W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy ziemniaki i smazymy je tak by się lekko zrumieniły.
Dorzucamy pokrojone papryki i cebulę oraz kawałek masła. Smażymy mieszając co jakiś czas tak by ziemniaki stały się rumiane a cebula miękka. Dolewamy gorący wywar, zagotowujemy, przyprawiamy i i dusimy pod przykryciem ok 20 minut.
Gdy wywar prawie odparuje rozgniatamy kilka ziemniaków by wchłonęły sos. Podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty