Kotlety ziemniaczane z twarogiem
Bardzo lubię placki ziemniaczane ale niestety zazwyczaj ich zjedzenie odchorowuję, są zbyt ciężkostrawne. Dlatego też wolę kotlety ziemniaczane. Moja babcia była mistrzynią tychże i robiła rewelacyjny sos grzybowy, którym wszyscy się zajadali...
smak nie do podrobienia, niestety :(
W ubiegły piątek zrobiłam kotlety po swojemu. Nadałam im wygląd paluszków także Syncio nawet myślał, że je rybę hehe. Idealnie smakowały z sałatka z pomidorów. Polecam szczerze!
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
800 g ugotowanych ziemniaków
2 mała cebula
200 g twarogu półtłustego
1 duże jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mielenia.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy.
Z masy formujemy kotleciki dowolnych kształtów. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na średnio rozgrzanej patelni z tłuszczem.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
Widzę je trzymane w prawej ręce a w lewej książkę. Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńRozkosznie chrupiące!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością.