Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii

Dynia. 
Ach jak ja lubię to warzywo! 
I pomyśleć, że trafiło do Europy dopiero 50 lat po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba! 
Inkowie uprawiali dynie już 4000 lat p.n.e. w rożnych odmianach i  w rozmaitych celach.
Jest siostrą ogórka choć pewnie niektórym wydaje się to dziwne.

Ja uwielbiam ją za kolor, troszkę mniej za smak, w tym wypadku lubię tylko dynie Hokkaido.
Nie wiem czy wiecie, że owoce dyni to bogactwo nie tylko karotenoidów. Oprócz beta karotenów i wit. A miąższ dyni zawiera sporo potasu i wapnia. Regularne zjadanie dyni obniża cholesterol i dobrze wpływa na prace serca i odkwasza organizm.
Już Inkowie wiedzieli, że jej pestki są świetnym surowcem leczniczym. Zawierają dobroczynne aminokwasy, beta karoten, fosfor, żelazo i cynk.

Naprawdę warto ją polubić! pretekstem do spróbowania jej miąższu są np. takie placuszki!
Przepis znalazłam w "Kuchni roślinnej dla każdego" Eryka Wałkowicza i zmodyfikowałam do wersji niewegańskiej.


Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców

placuszki:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka (u mnie zwykłe bez laktozy ale może być roślinne)
1/2 szkl. pure z pieczonej dyni
1 łyżka oleju
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

twarożek:
1/2 szkl. orzechów nerkowców
2 łyżki syropu klonowego
po 1 łyżce oleju kokosowego i soku z cytryny
woda
szczypta soli


Do miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia i solą. Mieszamy.
W drugiej misce łączymy mokre składniki placków.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy trzepaczką.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smazymy placuszki z obu stron na lekko złoto, nie niezbyt dużym ogniu.


Nerkowce zalewamy wrzątkiem na pól godziny.
Po tym czasie odlewamy wodę a nerkowce wraz z innymi składnikami blendujemy na dość gładka masę stopniowo dolewając po łyżce wody.
Kremem smarujemy placuszki i zjadamy ze smakiem. Twarożek możemy też przechowywać w słoiczku w lodówce.


Komentarze

  1. O, takich kombinacji z dynią jeszcze nie robiłam :) Pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż grzechem będzie nie wypróbować tak prostego przepisu :) pozdrawiam Izabela

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty