Schab w sosie pomarańczowym z tahini

Przeglądanie styczniowego numeru magazynu KUCHNIA 2018 okazało się być wielce inspirującym doświadczeniem. Pomysł za pomysłem, przepis za przepisem, inspirowały do działania.
Były kulki ziemniaczane, była sałatka a ostatnio przyszła pora na schab w owocowym sosie.


Schab w sosie pomarańczowym z tahini

600 g schabu lub polędwiczek wieprzowych
olej
łyżka miodu
sok z 1 pomarańczy (ok 150 ml)
30 g tahiny
2 łyżki posiekanej kolendry
sól, pieprz
ryż basmati do podania

 

Mięso kroimy w małą kostkę, solimy i pieprzymy a następnie obsmażamy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, wlewamy sok i znowu mieszamy.
Dodajemy pastę tahini, po wymieszaniu przykrywamy i dusimy ok 10 minut lub dopóki mięso nie stanie się mięciutkie.
Ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Podajemy z ryżem, posypane kolendrą.

Komentarze

  1. o świetny przepis! Zostało mi sporo thaini po robieniu hummusu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mi też zawsze zostaje tahini po robieniu hummusu, najczęściej wykorzystuję ją do produkcji batoników bakaliowych :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty