Ciastka czekoladowe z orzechami pekan czyli Slodki Czwartek odc.144

Połączenie czekolady i orzechów ma w sobie coś magicznego. 
Od zawsze lubiłam orzeszki wszelkiej maści w polewanie z czekolady właśnie. 
Przepis na te ciastka znalazłam ostatnio na stronie Moje Wypieki.
Od razu pojawił się problem w postaci dodatku banana, bo sami wiecie, że Córcia ich nie znosi pod ŻADNĄ postacią i wyczuje nawet niewielki dodatek tego składnika.
Wpadłam na pomysł, że banana zastąpię pure z dyni, okazało się to strzałem w dziesiątkę.
Ciasteczka rozpływają się w ustach i są nieziemsko smaczne! 
Zrobiłam je w wersji z i bez orzechów. Ta pierwsza jest bez porównania lepsza.


Ciastka czekoladowe z orzechami pekan

składniki na ok 30 ciastek:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
110 g masła
90 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
125 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao
pół łyżeczki cynamonu
duża szczypta soli
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
50 g rozgniecionego banana lub puree dyniowego
100 g drobno posiekanych orzechów pekan
100 g cukru pudru, do obtoczenia


Masło i cukier ucieramy w misie miksera by powstała jasna i puszysta masa.
Dodajemy jajko i dalej ucieramy, do połączenia.
Jeśli masa się zwarzy, ale nie ma to wpływu na ciastka.
Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Miksujemy do połączenia.
Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników.
Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego nieduże kulki, tak by powstało ok 30 ciasteczek.
Ciasto będzie lepkie, warto więc kilka razy podczas formowania umyć dłonie.
Posiekane orzechy wsypujemy do miseczki. Obtaczamy w nich kulki i układamy na talerzu (powinien mieścic sie w naszej lodówce).
Chłodzimy ciastka w lodówce przez minimum 1 godzinę by ciastka nie rozpływały się podczas pieczenia.
Kulki wyjmujemy z lodówki
Płaską blachę wyłkładamy papierem do pieczenia. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach.
Spłaszczamy je do grubości 1 cm.
Pieczemy w temperaturze 180 st.C z termoobiegiem przez około 10 minut. Wyjmujemy, studzimy na blaszce (będą delikatne i miękkie).

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty