Makaron w pomidorach z anchois i rodzynkami czyli Środowe Rybki odc.70

Znam ich zwolenników ale i zagorzałych przeciwników. Te małe rybki mają w sobie tyle smaku, że aż trudno w to uwierzyć. Poniższy przepis znalazłam w książce "Włoska wyprawa Jamiego", zmodyfikowałam go nieco a potrawę podałam rodzinie na piątkowa kolację. 
Danie jest proste w przygotowaniu, sycące i pełnearomatu. Wbrew pozorom bardziej wyczuwalne były w nim piniole niż wspomniane wcześniej anchois :)



Makaron w pomidorach z anchois i rodzynkami

6 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
1 garść orzeszków piniowych
1 duża garść rodzynek
12 filecików anchois
pól szklanki krojonych pomidorów z puszki, rozdrobnionych widelcem
150 ml czerwonego wina
50 g bułki tartej
300 g makaronu margherita


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy na małym ogniu.
Gdy czosnek zacznie się lekko rumienić dorzucamy piniole, rodzynki i anchois. Smażymy 2 minuty aż rybki się roztopią.
Dodajemy pomidory, wino, mieszamy a następnie dusimy na niewielkim ogniu ok 5 minut.
Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy rumienimy bułkę tartą. Odsączamy ją na ręczniku papierowym.
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy i mieszamy z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nakładamy makaron na talerze i posypujemy bułka tartą.

Komentarze

  1. Przyznam szczerze, że nie jadłam tych rybek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam Ci je bardzo, świetnie dopełniają smak rożnych sosów :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty