Pasta z bialej fasoli, z rodzynkami i chipsami kokosowymi

Pisałam Wam ostatnio o moich książkowych nowościach :) 
prawie codziennie przygotowuję jakiś nowy przepis z "Retro Kuchni" albo "God food". 
Z tej drugiej książki zrobiłam tydzień temu rewelacyjne pierożki pieczone z nadzieniem ziemniaczano-groszkowym a także bardzo interesującą pastę z fasoli.
To intrygujące połączenie słodkich rodzynek, fasoli i chrupiących płatków kokosowych.


Pasta z białej fasoli, z rodzynkami i chipsami kokosowymi

3 łyżki rumu + 3 łyżki gorącej wody
garść jasnych rodzynek
1,5 szkl. ugotowanej białej fasoli
4 łyżki oleju o neutralnym zapachu
1/4 łyżeczki soli
1/4 szkl. lodowatej wody
3 łyżki uprażonych na złoto płatków kokosowych
biały pieprz do posypania



Rodzynki namaczamy przez godzinę w wodzie z rumem.
Fasole blendujemy z olejem i solą stopniowo dodając wodę.
Na koniec dodajemy rodzynki i płatki kokosowe, mieszamy.
Przed podaniem pastę  podajemy białym pieprzem.


Komentarze

  1. na słodko jeszcze nie jadła , ale chyba sie nie skuszę , coś mi tak nie pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, w jakiej formie najlepiej zjeść taką pastę? Na kanapce czy doda tek do jakiejs potrawy? Izabela

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty