Świąteczne kąski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami

To idealny pomysł na świąteczny obiad! delikatne mięso z pysznymi dodatkami i sosikiem :) do ryżu w sam raz :) przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej.


Świąteczne kaski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami

2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka
po 1 łyżce masła i oliwy
sól, pieprz
4 niezbyt duże jabłka
garść rodzynek

marynata:
60 ml oliwy
30 ml cydru
po 1 łyżeczce musztardy i przyprawy do piernika
2 dymki posiekane bez szczypioru
sól, pieprz do smaku


Miksujemy wszystkie składniki marynaty. Kroimy mięso na spore, dość cienkie kawałki. Wkładamy je do marynaty na minimum 3 godziny.
Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso z obu stron po ok 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso przekładamy do niewielkiego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczone wykładamy na talerz i przykrywamy folią.
Odstawiamy na 5 minut, na czas przygotowywania karmelizowanych jabłek.


Jabłka ze skórką kroimy na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki cukru i łyżkę masła i czekamy aż zrobi się karmel. Wrzucamy jabłka i rodzynki i karmelizujemy je ok 15 minut aż zmięknął.
Podajemy z mięsem do ryżu.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty