Curry z soczewicą i dynią

Nie ma jak własna mieszanka przyprawowa, dotyczy to także przyprawy curry. Każdy powinien zrobić ją po swojemu, wg własnych upodobań. Nie jest to wcale trudne i można to zrobić na bieżąco, a potem wykorzystać taki przyprawowy mix do przyrządzenia np. dania curry z dynią.
Przepis na tę kompozycje smaków znalazłam w najnowszej książce Lidla "Jeść zdrowiej".


Curry z soczewica i dynia

mieszanka przyprawowa:
po jednej łyżeczce:
nasion kolendry, kurkumy, cynamonu i czerwonej papryki
pół łyżeczki kminu rzymskiego

curry:
1 czerwona cebula (pokrojona w piórka)
2 ząbki czosnku (pokrojony w plasterki)
kawałek imbiru (wielkości kciuka, pokrojony w kosteczkę)
1 łyżka oleju kokosowego
200 g dyni piżmowej, bez skóry, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1/2 szkl. czerwonej soczewicy
4 łyżki sosu sojowego
150 ml wywaru warzywnego
po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

natka pietruszki do posypania

W moździerzu (lub młynku) ucieramy nasiona kolendry i kuminu, i łączymy z reszta przypraw.
Mieszankę przypraw przekładamy na sucha patelnię i prażymy kilka chwil aż zacznie ładnie pachnieć.
Dodajemy olej kokosowy i mieszamy.
Dorzucamy pokrojone warzywa (dynię  i paprykę) oraz soczewice.
Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut.
Następnie dodajemy pomidory, mleko kokosowe, przecier oraz cukier. Gotujemy dalsze 12 minut.
Podajemy posypane natka pietruszki lub kolendry.



Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty